آشنایی با علائم و راه های درمان سینوزیت

به گزارش عاشقان علم الکترونیک، سینوس ها استخوان های خالی و بسته ای هستند که در اطراف حفره بینی قرار گرفته اند. در صورتی که فضای خالی سینوس ها با عفونت پر گردد، فرد مبتلا به بیماری سینوزیت می گردد. افرادی که مبتلا به آسم و آلرژی هستند و یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار می گیرند. سینوزیت به دلایل مختلفی همانند عدم تخلیه سینوس ها، عفونت های غیر معمول، برخورد با مواد آسیب زا و غیره ایجاد می گردد.

آشنایی با علائم و راه های درمان سینوزیت

سینوزیت چیست؟

سینوس ها فضاهای خالی هستند که در استخوان های پشت صورت قرار گرفته اند. سینوس ها در حالت عادی با هوا پر می شوند اما در صورتی که این فضا با مایع پر گردد، میکروب ها در آن رشد می نمایند و عفونت را به وجود می آورند. سینوزیت التهاب و یا عفونتی ست که در سینوس ها به وجود می آید و سالانه در هر هزار نفر، پانزده تا چهل نفر را مبتلا می نماید.

افراد مبتلا به آلرژی و آسم بیش تر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار می گیرند. بعلاوه افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و یا سابقه شکستگی بینی داشته اند، احتمال بیش تری دارد که به عفونت سینوس ها مبتلا شوند.1

انواع سینوزیت

سینوزیت دو نوع حاد و مزمن دارد که تفاوت آنها در شدت و مدت علائم و بعلاوه تعداد تکرار آن در طول یک سال است.
سینوزیت حاد چیست؟
سینوزیت حاد به حالتی گفته می گردد که علائم سینوزیت حداکثر تا 4 هفته وجود دارند؛ بیش از سه بار در سال اتفاق نمی افتد و هر بار بیشتر از 10 روز طول نمی کشد. اغلب این نوع سینوزیت ها به گفته متخصصان گوش، حلق و بینی به علت رشد بیش از حد باکتر ی ها در محل سینوس ها بروز پیدا می نماید.
سینوزیت مزمن چیست؟
سینوزیت مزمن زمانی بروز پیدا می نماید که علائم سینوزیت بیش از 3 ماه فرد را درگیر کند؛ بیش از چهار بار در سال رخ می دهد و در خصوص علائم هم معمولا بیش از 20 روز طول می کشد. اغلب قارچ ها و باکتر ی ها سبب سینوزیت مزمن هستند.2

دلایل ایجاد سینوزیت

عدم تخلیه سینوس ها
ایجاد انسداد باعث می گردد تا سینوس ها نتوانند به خوبی تخلیه شوند. انسداد می تواند به علت آسیب های بینی و صورت، پولیپ بینی، عفونت و یا تومور باشد. بعلاوه در افرادی که دچار انحراف در تیغه بینی هستند، احتمال بیشتری برای ابتلا به سینوزیت مزمن وجود دارد.
عفونت غیر معمول
عفونت های سینوسی معمولا با آنتی بیتویک ها و درمان های ساده از بین می فرایند. اما برخی عفونت ها مانند عفونت های قارچی و یا عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک به راحتی درمان نمی شوند. چنین عفونت های غیر معمولی در ابتلا به سینوزیت مزمن نقش دارند.
برخورد با مواد آسیب زا
سینوزیت مزمن در مبتلایان به آسم و آلرژی بیشتر رخ می دهد. چرا که آلرژی و آسم از آن دست بیماری هایی هستند که باعث افزایش فشار در بینی و سینوس ها می شوند. واکنش های آلرژی و آسم در هنگام روبرو با مواد حساسیت زا همانند دود سیگار، گرد و خاک و آلودگی هوا شدیدتر شده و خطر ابتلا به بیماری را بالا می برد.
ضعف سیستم ایمنی
ضعف در سیستم ایمنی و بیماری های مربوط به آن باعث می گردد تا بدن نتواند عفونت های مربوط به سینوس ها را به سرعت از بین ببرد. افراد مبتلا به بیماری سیستیک فیبروزیس احتمال زیادی دارد که به سینوزیت مزمن مبتلا شوند.1

علایم سینوزیت کدامند؟

علایم سینوزیت حاد شامل این موارد است:

ترشحات غلیظ زرد یا سبز رنگ از بینی یا پشت حلق.

احتقان یا انسداد بینی که موجب مشکل در تنفس به وسیله بینی می گردد.

درد ،حساسیت به لمس،تورم یا احساس فشار در اطراف چشمها،گونه ها،بینی یا پیشانی.

درد در فک فوقانی و دندانها.

کاهش حس بویایی و چشایی.

سرفه که ممکن است شبها بدتر گردد .

برخی علایم دیگر ممکن است شامل این موارد باشند:

درد گوش، گلو درد، بوی بد دهان، خستگی، تحریک پذیری، تب، تهوع.3

عوارض سینوزیت حاد کدامند؟

حمله آسم
سینوزیت می تواند به عنوان آغازگر حمله آسم عمل کند.
سینوزیت مزمن
سینوزیت حاد می تواند به سینوزیت مزمن تبدیل گردد.اگر علائم سینوزیت بیش از 8 هفته به طول بیانجامد سینوزیت مزمن روی داده است.
مننژیت
ممکن است عفونت به مغز نیز توسعه یابد و موجب بروز مننژیت گردد.
مسائل بینایی
اگر عفونت به حفره چشم توسعه پیدا کند ممکن است به کاهش بینایی و حتی در مواردی به نابینایی منجر گردد.این حالت یک اورژانس پزشکی است و برای پیشگیری از آسیب دائمی چشم احتیاج به درمان فوری دارد.
آسیب عروقی
عفونت می تواند به سیاهرگهایی که اطراف سینوسها قرار دارند انتشار پیدا کند و موجب ایجاد تداخل در جریان خون مغز گردد و فرد را در معرض خطر سکته مغزی قرار دهد.
عفونت گوش
عفونت حاد سینوسها می تواند همراه با عفونت گوش ایجاد گردد.3

چگونه بیماری سینوزیت تشخیص داده می گردد؟

اولین اقدام پزشک متخصص برای تشخیص سینوزیت، آنالیز وجود یا عدم وجود پولیپ بینی است. سپس مرحله بعدی در معاینه دق کردن است. در این حالت پزشک در محل سینوس ها در جمجمه بیمار دق می نماید در صورتی که سینوس ها خالی باشند صدای رزونانس و در صورت پر بودن سینوس ها از چرک و عفونت و ترشحات، صدای دال می دهد.

گام بعدی استفاده از پاراکلینیک در معاینه است. پزشکان از اندوسکوپی بینی یا رینوسکوپی برای تشخیص سینوزیت استفاده می نمایند. البته در برخی شرایط پزشک از سی تی اسکن یا ام آرآی برای تشخیص قطعی سینوزیت یا تشخیص تومور در سینوس ها استفاده می نماید.

در صورتی که این معاینات نتوانند پزشک را به طور قطعی از وجود سینوزیت مطمئن سازند برخی آزمایش های حساسیت، آزمایش های مربوط به کنترل سطح ایمنی بدن، تست سنجش عملکرد درست اجسام مژگانی و سیتولوژی بینی انجام می گردد.2

انواع درمان سینوزیت

درمان این بیماری با توجه به نوع آن انتخاب می گردد. جهت شناسایی نوع عفونت سینوسی و درمان آن حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. برخی از ساده ترین و کلی ترین روش های درمان را در ادامه ذکر نموده ایم:
دارو درمانی
به طور معمول پزشکان با مصرف داروهایی همانند آنتی بیوتیک برای درمان سینوزیت مخالف هستند با این حال مصرف داروهایی همانند آموکسی سیلین باعث بهبود یافتن برخی از علائم در بیماران مبتلا می گردد. به همین علت ممکن است از داروها به عنوان مکمل و یاری نماینده در درمان سینوزیت استفاده گردد.
قطره بینی
استفاده از قطره های بینی مؤثرترین راه برای کاهش التهاب و علائم ناشی از سینوزیت هستند. گفتنی است که مصرف این قطره ها ممکن است در برخی از افراد با حساسیت همراه باشند. بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.

شستشوی بینیشتشوی بینی از دیگر روش های ساده در درمان سینوزیت هستند. روش کار به صورتی است که بینی و سینوس ها با محلول سرم یا آب نمک شستشو داده می گردد تا عفونت ها از بین بفرایند. این روش درمانی احتیاجی به تجویز پزشک ندارد و استفادع از آن ضرری به بدن وارد نمی نماید. می توانید این کار را به صورت روزانه انجام دهید.

جراحی
در صورتی که سینوزیت مزمن باشد و سایر روش های درمانی موثر واقع نشده باشند، برای تخلیه عفونت سینوس ها از جراحی استفاده می گردد.1

پیشگیریبا انجام این اقدامات می توانید از خطر بروز سینوزیت بکاهید:

خطر بروز عفونتهای تنفسی فوقانی را کاهش دهید.تماس خود را با افرادی که دچار سرماخوردگی هستند کاهش دهید.دستهای خود را متناوبا با آب و صابون بشویید، این کار به خصوص قبل از خوردن اهمیت زیادی دارد.

حساسیت و آلرژی خود را کنترل کنید.اگر دچا ر حساسیت هستید به پزشک مراجعه کنید تا علائم شما کنترل گردد.

از سیگار کشیدن و قرار گرفتن در هوای آلوده جتناب کنید.همه دخانیات می توانند موجب تحریک و التهاب راههای هوایی فوقانی،بینی و ریه ها شوند.

از مرطوب نماینده های هوا و بخور مرطوب بهره ببرید.اگر هوایی که تنفس می کنید خشک باشد برای پیشگیری از التهاب سینوسها هوا را مرطوب کنید.دستگاههای مرطوب نماینده را مرتبا تمیز کنید و از عاری بودن آنها از گرد و غبار اطمینان حاصل کنید.3

پینوشتها

1.www.honarehzendegi.com

2.www.drdr.ir

3.www.beytoote.com

منبع: راسخون
انتشار: 17 دی 1400 بروزرسانی: 17 دی 1400 گردآورنده: lov-e.ir شناسه مطلب: 1776

به "آشنایی با علائم و راه های درمان سینوزیت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با علائم و راه های درمان سینوزیت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید