نشانه ها و اثرات کمبود منیزیمدلایلی که ممکن است موجب کمبود منیزیم در شما شوند

به گزارش عاشقان علم الکترونیک، شاید خیلی وقت ها به کمبود پروتئین و آهن فکر نموده باشید؛ اما وقت زیادی را صرف توجه به کمبود منیزیم نکنید در حالی که جالب است بدانید عدم دریافت منیزیم کافی به طرز شگفت آوری می تواند بر سلامت روان و جسم شما از چندین طریق مختلف تأثیر بگذارد.

نشانه ها و اثرات کمبود منیزیمدلایلی که ممکن است موجب کمبود منیزیم در شما شوند
منیزیم دومین ماده معدنی از نظر فراوانی در بدن و یک ماده مغذی لازم است که برای انجام بیش از 300 واکنش شیمیایی بدن به آن احتیاج است. اگر شما کمبود منیزیم داشته باشید، این واکنش های مهم و حیاتی، به کُندی صورت می گیرند یا کلاً متوقف می شوند. در واقع، سلول ها به منیزیم احتیاج دارند تا جریان انرژی بدن، یعنی آدنوزین تری فسفات را بسازند ATP یا آدنوزین تری فسفات، مولکول پُرانرژی است که انقباضات عضله و فرایند متابولیک را پیش می برد. بدن شما حتی برای ساختن پروتئین های جدید و DNA نیز به منیزیم احتیاج دارد.

بیشتر مردم به اندازه کافی منیزیم دریافت نمی نمایند، و برآورده کردن احتیاج روزانه منیزیم به وسیله رژیم غذایی سخت است. بسته به احتیاجهای فردی، شما روزانه به 310 تا 420 میلی گرم منیزیم احتیاج دارید. اگر پزشک تشخیص داده است که دریافت مقادیر کافی منیزیم به طور روزانه و فقط به وسیله رژیم غذایی برای شما سخت است، ممکن است توصیه کند در صورتی که مشکل کلیوی نداشته باشید، مکمل دریافت کنید.

در ضمنً، ما می دانیم که کمبود منیزیم می تواند منجر به عوارضی در سلامتی گردد: مانند فشارخون بالا، بیماری قلبی عروقی و پوکی استخوان. در واقع افرادی که بیماری قلبی یا بیماری هایی مانند دیابت دارند، به منیزیم بیشتری احتیاجمندند، چه به وسیله رژیم غذایی و چه با مصرف مکمل منیزیم.

منیزیم و سلامت قلب

منیزیم با سلامت قلب چه ارتباطی دارد؟ وقتی عروق شما به خاطر پلاک مسدود می شوند، رگ های خونی عملکردِ لازم را ندارند و به جای اینکه به اندازه کافی شل و منبسط شوند، منقبض و سفت می شوند و در نتیجه جریان خون در رگ ها کاهش می یابد و احتمال لخته شدن خون زیاد می گردد.

آیا منیزیم می تواند عملکرد رگ ها را بهبود بدهد؟ مطالعه ای که روی 50 زن و مرد دچار بیماری عروق کرونری انجام شد نشان داد مصرف مکمل منیزیم به مدت 6 ماه توانسته بود عملکرد اندوتلیال یعنی توانایی منبسط شدن رگ های خونی را بهبود بدهد. در ضمنً یک سری از پژوهش ها نشان می دهند افرادی که رژیم های غذایی سرشار از منیزیم دارند، کمتر در معرض مرگ ناگهانی ناشی از بیماری قلبی و عروقی هستند.

تحقیقات نشان می دهد منیزیم می تواند بیماری های دیگری را نیز بهبود بدهد از جمله سردردهای میگرنی و آسم. مطالعات حاکی از آن هستند که افراد مبتلا به آسم و میگرن، میزان منیزیم در بافت های بدنشان کمتر است. کاملاً واضح است که ما به منیزیم کافی احتیاج داریم؛ اما عواملی هستند که می توانند احتمال کمبود منیزیم را افزایش بدهند. در ادامه به بعضی از آن ها اشاره می کنیم.

عواملی که احتمال کمبود منیزیم را افزایش می دهند

بالای 60 سال سن دارید

کمبود منیزیم بعد از 60 سالگی شایع تر است. چرا؟ چون با بالا رفتن سن، بدن، منیزیم کمتری جذب می نماید. البته لزوماً به این معنی نیست که شما حتماً باید مکمل منیزیم مصرف کنید اما مهم است که به رژیم غذایی تان توجه داشته باشید و غذاهای منیزیم دار بیشتر مصرف کنید. تقریباً 50 درصد از جمعیت افراد، روزانه منیزیم کافی دریافت نمی نمایند. مغزها، غلات کامل، دانه ها و سبزیجات برگ سبز دارای بیشترین میزان منیزیم هستند.

دیابت دارید

هم دیابت نوع اول و هم دیابت نوع دوم، احتمال کمبود منیزیم را بیشتر می نمایند. این ریسک در افرادی که دیابت شان به خوبی تحت کنترل نیست بیشتر است. به طور طبیعی، بدن شما گلوکز را ذخیره می نماید. بنابراین یک فرد سالم که سطح قند خون نرمالی دارد، گلوکز را از راه ادرار دفع نمی نماید؛ اما افرادی که دیابت دارند، گلوکز خون شان بالاست و مقداری از این گلوکز را از راه ادرار دفع می نمایند. با وارد شدن گلوکز در ادرار، منیزیم نیز دفع می گردد.

در ضمنً پایین بودن سطح منیزیم در بدن می تواند کنترل قند خون را در افراد دیابتی سخت تر کند زیرا مقاومت به انسولین را افزایش می دهد. بعضی مطالعات نشان می دهند مصرف مکمل منیزیم به اندازه 300 تا 400 میلی گرم در روز، کنترل قند خون در افراد دچار دیابت را بهبود می دهد.

داروهای بخصوصی مصرف می کنید

معمول ترین داروهایی که سطح منیزیم را در بدن کاهش می دهند داروهای ادرارآور هستند. داروهای ادرارآور، دفع ادرار را افزایش می دهند و با از دست رفتن آب از بدن، پتاسیم و منیزیم نیز از بدن دفع می گردد. اما بعضی از داروهای ادرارآور، سبب دفع پتاسیم نمی شوند. سایر داروهایی که می توانند سطح منیزیم بدن را پایین بیاورند عبارتند از: مهارنماینده های پمپ پروتون که برای درمان ریفلاکس اسید معده به مری به کار می فرایند، آنتی بیوتیک ها و داروهای شیمی درمانی. اگر دارویی مصرف می کنید، از پزشکتان سؤال کنید آیا این دارو باعث اختلال در تعادل منیزیم بدن می شوند یا خیر.

مسائلی در سیستم گوارش خود دارید

اگر مشکل خاصی در گوارش خود داشته باشید بدنتان منیزیم را به راحتی جذب نخواهد نمود. بنابراین احتمال اینکه دچار کمبود منیزیم شوید بیشتر می گردد. اگر قسمتی از روده هایتان برداشته شده باشد نیز منیزیم کمتری جذب می کنید. پزشکتان ممکن است توصیه کند مکمل منیزیم مصرف کنید.

مکمل زینک (روی) مصرف می کنید

اگر مکمل زینک یا روی با دوز بالا مصرف کنید، سطح منیزیم بدنتان افت خواهد نمود. زینک و منیزیم برای گیرنده های جذب در روده ها با هم رقابت می نمایند. اگر زینک زیادی اطراف این گیرنده ها را بگیرد، منیزیم پس زده خواهد شد. قبل از مصرف هرگونه مکملی با پزشک خود مشورت کنید.

ساختار رژیم غذایی تان

غذاهایی که می خورید می توانند بر منیزیم قابل دسترس برای بافت ها اثر بگذارند. داشتن یک رژیم غذایی پُرفیبر می تواند جذب منیزیم را کاهش بدهد و رژیم غذایی کم پروتئین نیز همین تأثیر را دارد. مصرف زیاد الکل نیز می تواند منجر به کمبود منیزیم گردد. آیا غذاهای تصفیه شده و قند زیاد مصرف می کنید؟ مصرف زیاد قند و غذاهای تصفیه شده، احتمال کمبود منیزیم را افزایش می دهند.

تشخیص کمبود منیزیم ساده نیست

از کجا باید بدانید کمبود منیزیم دارید؟ شاید تصور کنید سنجش مقدار منیزیم در خونتان، آزمایشی قابل اعتماد برای تشخیص کمبود منیزیم است. اما این طور نیست! تنها یک درصد از منیزیم بدن شما در خونتان وجود دارد و بقیه در بافت ها هستند. یک آزمایش خون فقط می تواند کمبود منیزیم شدید را نشان بدهد. سطح منیزیم در خون شما ممکن است نرمال باشد در حالی که در واقع میزان منیزیم در بافت هایتان به شدت کم باشد.

بیشتر افراد می توانند از بیشتر مصرف کردن غذاهای منیزیم دار، سود ببرند و افرادی که به دلیل اختلالاتی در روده در معرض کمبود منیزیم هستند نیز ممکن است به مکمل منیزیم احتیاجمند باشند. اما مکمل منیزیم می تواند با بعضی از داروها تداخل ایجاد کند از جمله بعضی از آنتی بیوتیک ها، داروهای فشارخون و داروهای ادرارآور. بنابراین قبل از مصرف مکمل از پزشک خود اجازه بگیرید.

علائمی که نشان می دهد به احتمال زیاد دچار کمبود منیزیم هستید

کمبود انرژی

ATP، منبع اصلی انرژی در سلول های شما، باید به یک یون منیزیم متصل گردد تا از نظر بیولوژیکی فعال باشد. اگر منیزیم کافی نداشته باشید توانایی بدنتان برای فراوری انرژی کم می گردد. یک فنجان قهوه یا چای سبز ممکن است به طور موقتی و کوتاه مدت انرژی تان را افزایش دهد؛ اما اگر به طور مرتب متوجه کمبود انرژی می شوید، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که تمام مواد مغذی که بدنتان به آن احتیاج دارد را دریافت می کنید.

بدتر شدن علائم PMS

وقتی پریود هستید، احتمالاً علاوه بر خونریزی، با تعداد زیادی از عوارض جانبی دیگر نیز روبرو هستید. اگر شما دچار گرفتگی عضلات هستید یا علائم شدیدی دارید، کمبود منیزیم می تواند این مسائل را بدتر کند. در واقع کمبود منیزیم علائم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) مانند هوس کربوهیدرات، احتباس آب، عصبانیت و افسردگی را بدتر می نماید. خبر خوب این که بعضی از غذاهای خوشمزه ای که ممکن است هنگام قاعدگی هوس کنید مانند شکلات تیره، آجیل و آووکادو، همه منابع گیاهی عالی منیزیم هستند.

اختلال خواب

خواب ناکافی می تواند تمرکزتان را سخت کند، انگیزه کمتری برای انجام کارها داشته باشید و روحیه تان ضعیف گردد. اگر اخیراً کیفیت خوابتان از حد معمول بدتر شده است، ممکن است به میزان منیزیم دریافتی روزانه تان ربط داشته باشد. منیزیم با افزایش گابا (گاما آمینو بوتیریک اسید) به آرامش شما و این که خواب عمیق تری داشته باشید، یاری می نماید.

اشکال در تنظیم قند خون

ممکن است به سطح قند خونتان زیاد اهمیت ندهید مگر اینکه دیابت داشته باشید؛ اما اگر به اندازه کافی منیزیم دریافت نکنید محتمل است تنظیم قند خونتان با مشکل روبرو گردد؛ زیرا منیزیم نقش مهمی در تنظیم قند خون و عملکرد انسولین ایفا می نماید. توجه داشته باشید که کمبود منیزیم مداوم می تواند احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش دهد.

افسردگی

همه علائم کمبود منیزیم کاملاً جسمی نیستند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کمبود منیزیم می تواند منجر به افسردگی گردد. البته این بدان معنا نیست که اضافه کردن یک مکمل ماده معدنی به برنامه روزانه شما باعث می گردد همه مسائل سلامت روان شما از بین برود؛ اما تأیید پزشک و روان پزشک برای اطمینان از اینکه بدن شما منیزیم مورد احتیاج خود را دریافت می نماید، می تواند بخشی از بهبود سلامت روانتان باشد. برنج قهوه ای و موز راه های خوشمزه ای برای دریافت منیزیم هستند.

پوکی استخوان

وقتی به سلامتی استخوان خود فکر می کنید، احتمالاً نوشیدن مقدار زیادی شیر و خوردن مقدار زیادی پنیر به ذهنتان خطور می نماید زیرا لبنیات حاوی کلسیم هستند؛ اما منیزیم هم نقش مهمی در محافظت از سلامت استخوان ها و جلوگیری از شرایطی مانند پوکی استخوان دارد. در واقع دریافت بیشتر منیزیم با تراکم استخوان بیشتر همراه است و تأمین منیزیم مورد احتیاج روزانه می تواند خطر ابتلا به شکستگی استخوان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

گرفتگی یا انقباض عضلات

اگر با انجام یک فعالیت بدنی جدید عضله تان آغاز به گرفتگی کند، خیلی جای نگرانی ندارد؛ اما اگر کار خاصی انجام نداده اید و دچار درد و گرفتگی عضلات شده اید، ممکن است سطح منیزیم بدنتان مقصر باشد. چرا که وقتی یک فرد کمبود منیزیم داشته باشد، کلسیم بیش از حد وارد سلول های عصبی شده و منجر به ایجاد گرفتگی و انقباض ناخوشایندی می گردد.

منبع: مقالات تبیان
انتشار: 13 اسفند 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: lov-e.ir شناسه مطلب: 621

به "نشانه ها و اثرات کمبود منیزیمدلایلی که ممکن است موجب کمبود منیزیم در شما شوند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نشانه ها و اثرات کمبود منیزیمدلایلی که ممکن است موجب کمبود منیزیم در شما شوند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید