عادات غذایی بدی که بین ایرانیان شایع است
به گزارش عاشقان علم الکترونیک، غذا هایی مانند قرمه سبزی یا قیمه را می توان با مقدار گوشت کمتر، استفاده از سویا، استفاده از گوشت های سفید سالم تر مانند مرغ و حتی با به کار بردن پنیر های گیاهی درست کرد. با این حال ما حتی وقتی از گوشت هم برای درست کردن این غذا استفاده نمی کنیم، عصاره های شیمیایی گوشت را به غذا اضافه می کنیم تا هم میزان ضرر رسانی غذا را کاهش نداده باشیم و هم معده خودمان را گول بزنیم که خدای نکرده گوشت قرمز از غذا حذف نشده است.
خبرنگاران- آشپزی ما ایرانیان با دیگر کشور ها تفاوت های زیادی دارد. تنوع غذایی در فرهنگ ایرانی بالا است و از مواد مختلفی برای ساخت و ترکیب غذا استفاده شده است. این تنوع زیاد باعث شد تا اشتباهاتی خاص در پخت و نگهداری غذای ایرانی رخ دهد که سلامتی ما را به خطر می اندازد.
در بیشتر کشور های دنیا آشپزی به معنی ترکیب چند ماده و قرار دادن آن ها در کنار هم است. استیک ها و خوراک هایی که در رستوران های بین المللی پخت می گردد از نظر اغلب ما ایرانیان یک غذا به حساب نمی آید. در واقع سلیقه ما به صورتی است که دوست داریم مواد غذایی زیادی در پخت غذا استفاده گردد. سادگی جایی در آشپزی ایرانی ندارد و جای خودش را به تنوع در پخت داده است.
با اینکه اغلب غذا های بین المللی به سلیقه ایرانیان خوش نمی آید، مواردی در آشپزی بین المللی است که می توان از نظر سلامتی مد نظر قرار بگیرد. مواردی که در بلندمدت از انواع سرطان ها، بیماری های قلبی و گوارشی جلوگیری می نماید.
نمک؛ قاتل دوست داشتنی
مصرف نمک در ایران 2 تا 3 برابر استاندارد دنیای است. در واقع ما ایرانی ها پس از چند کشور عربی، در رده بالای بیشترین مصرف نمک در آشپزی قرار داریم. مصرف بالای نمک از عوامل اصلی ابتلا به فشارخون بالا است که ارتباطی مستقیم با بیماری های قلبی، دیابت، سرطان ها، بیماری های گوارشی و بیماری های کلیه دارد.
یکی دیگر از رفتار های اشتباه ما ایرانیان در زمینه آشپزی، قرار دادن وسیله ای به نام نمک دان بر روی سفره است. یعنی ما در مصرف نمک حتی به آشپز هم اعتماد نداریم و با اضافه کردن این قاتل کوچک به سفره غذا مطمئن می شویم که خیلی زودتر به فشارخون مبتلا شویم!
روغن در همه چیز
در موضوع مصرف روغن هم ایرانیان در رده ای بسیار بالاتر از کشور های پیشرفته قرار دارند. در واقع باز هم تنها چند کشور دیگر در خاورمیانه در این زمینه از ما بدتر هستند. ما در برنج از روغن استفاده می کنیم. اغلب مواد غذایی دیگر که به غذا اضافه می شوند نیز در روغن سرخ می شوند. علاوه بر آن در خاتمه حس می کنیم که غذا به اندازه کافی چرب نیست و مقداری روغن یا کره های خوشمزه را نیز به غذا اضافه می کنیم.
روغن های خوب هم جایی در سفره ایرانی ندارد. ما نه از روغن زیتون استفاده می کنیم و نه در سالاد روغن کنجد می ریزیم. البته اگر اصلاً سالاد بر روی سفره ما آمده باشد. اغلب خانواده هایی هم که از این روغن ها استفاده می نمایند با گرما دادن به این مواد غذایی سالم، آن ها را سرطان زا می نمایند.
این فیبر های بدمزه
شاید باورتان نگردد، اما طبق نظر کارشناسان باید حداقل 60 درصد یک بشقاب غذا، از مواد سبز و سالم مانند سبزی ها، کاهو، میوه و دانه های مغذی تشکیل شده باشد. حالا این موضوع را با غذا های محبوب ما ایرانیانی مثل کباب، خورشت ها و زرشک پلو با مرغ مقایسه کنید.
در واقع تنها ماده سبزی که به سفره ما وارد شده کمی سبزی است که آن هم چندان مورد علاقه جوانان نیست. علاوه بر این اگر مواد سالمی مانند سبزی نیز در دستور یک غذا قرار داشته باشد، ما آن ماده را آن قدر در روغن تفت می دهیم تا تمامی مواد مغذی این ماده نابود گردد. نمونه اش غذای خوشمزه ای به نام قرمه سبزی که می توانست یک غذای سبز و سالم باشد. در صورتی که به یکی از خطرناک ترین دستور های غذایی ایرانی تبدیل شده است.
اگر می خواهید از استاندارد های دنیای غذا و سلامت بهره ببرید، این بار که قصد داشتید غذا را در ظرف بریزید تنها به نیمی از ظرف بسنده کنید و نیمی دیگر را با موادی مانند سبزی، کاهو، خیار و گوجه پر کنید. با توجه به توضیحات بالا بهتر است که بر روی این سبزی ها و مواد سالم از نمک استفاده نکنید.
بدون نوشابه از گلو پایین نمی رود
مصرف مایعات با غذا در فرهنگ ایرانی موضوعی جدید نیست. اجداد ما هم انواع سالم تری از نوشابه را با غذا مصرف می کردند. دوغ، شربت های گلاب، سکنجبین و مهم تر از همه آب آشامیدنی از مایعاتی بوده که پیش از همه گیر شدن نوشابه های صنعتی در سفره غذایی ما وجود داشته است.
این موضوع را در نظر داشته باشید که مصرف مایعات با غذا مسائل گوارشی زیادی به وجود می آورد. با این حال مصرف هرکدام از نوشابه سنتی مانند دوغ کم چرب و بدون گاز، از مصرف نوشابه های گازدار بهتر است. نوشابه ها قند بسیار بالایی دارند و در بلندمدت شانس ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت را بالا می برند. از سوی دیگر گاز موجود در نوشابه برای بیماری های معده بسیار خطرناک است و ممکن است به التهاب معده منجر گردد.
صبحانه کم و شام زیاد
اینکه صبحانه مهم ترین وعده غذایی است را ما از کودکی شنیده ایم و از همان کودکی هم به سختی با این موضوع اثبات شده مقابله می کنیم. صبحانه که معمولاً از مواد غذایی خام و سالم تر تهیه می گردد در واقع هم ارزش غذایی بالاتری دارد و هم در زمانی مناسب به بدن وارد می گردد. بدن ما فرصت دارد تا پس از چندین ساعت استراحت، مواد غذایی سالم را جذب کند. دفع مواد غذایی نا سالم هم در طول روز راحت تر است.
اما شام، محبوب ترین وعده غذایی در ایران است. غذا های پرچرب و برنجی از جمله مواد غذایی محبوب در سفره شام ایرانیان است. موادی که بدن فرصتی برای دفع آن ها ندارد و خیلی زود به صورت چربی هایی خطرناک در کبد و فضای اطراف شکم، قلب و ریه ها ذخیره می شوند. ذخایری بی مصرف که سال ها همان جا می مانند تا یک روز خاتمه جان ما را به خطر بیندازند.
ما هیچ غذایی را دور نمی ریزیم
تاریخدانان بر این باورند که کشور هایی که در گذشته با قحطی روبرو بودند، مالی تر هستند و تمامی تلاششان را می نمایند تا پول در جای درست خرج گردد. فرهنگ ایرانی هم تا حدود زیادی به این موضوع شباهت دارد. یکی از عادات بسیار بد ایرانیان در زمینه مصرف مواد غذایی، استفاده از غذا های یک تا چند روز مانده است.
برنج برای غذای ظهر آماده می گردد و باقیمانده آن تا شب روی اجاق گاز می ماند. مقداری از این برنج پخته شده با شام مصرف و مقداری نیز راهی یخچال می گردد. برنجی که نزدیک به 12 ساعت در هوای آزاد باقی مانده و 12 ساعت هم در یخچال بوده در کنار غذای فردا مصرف می گردد. این برنج علاوه بر این که تمامی مواد غذایی مفید خود را از دست داده، به یک ظرف کشت باکتری نیز تبدیل شده است. این باکتری ها می توانند بیماری های گوارشی شدیدی را ایجاد نمایند و در مواردی معدود منجر به مرگ بیمار شوند.
مثالی که از برنج ذکر شد برای اغلب مواد غذایی ما کاربرد دارد. بیش از نیم قرن از ورود یخچال های برقی به آشپزخانه ما می گذرد، اما ما هنوز فرهنگ درست استفاده از این وسیله را یاد نگرفته ایم. مواد غذایی باید بعد از سرد شدن سریعاً به یخچال یا فریزر منتقل شوند و در کمترین زمان ممکن مصرف شوند. بهترین راه برای از بین بردن باکتری موجود در غذا های فریز شده، استفاده از ماکروویو است. این دستگاه می تواند بسیاری از باکتری های جذب شده مواد غذایی فریز شده را از بین ببرد.
با این حال هنوز هم بهترین راه مصرف مواد غذایی به صورت تازه است. با یک برنامه ریزی صحیح می گردد غذا به اندازه افراد آماده گردد. این موضوع هم از پرخوری جلوگیری می نماید و هم باعث می گردد نیازی به این همه دردسر برای ذخیره سازی غذای پخته شده وجود نداشته باشد.
همان همیشگی
یکی از عادات غذا خوردن در سطح دنیای استفاده از تنوع غذای بین المللی است. آمریکایی ها در هفته تنها 2 روز از غذای آمریکایی استفاده می نمایند. غذا های هندی، تایلندی، مکزیکی، ایتالیایی، اسپانیایی، چینی و ژاپنی از محبوب ترین مواد غذایی در کشور آمریکا است. این موضوع را با ایران مقایسه کنید که شاید تنها غذای خارجی مصرف شده در آن پیتزا است.
اسپاگتی هم آن قدر ایرانی سازی شده که نمی گردد یک غذای خارجی محسوب گردد. بیش از 30 نوع اسپاگتی، 100 نوع پیتزا، و 50 نوع املت در دنیا وجود دارد. ما در ایران تنها از یک یا چند نوع از این مواد غذایی استفاده می کنیم. غذا های هندی با ادویه زیاد، مملو از آنتی اکسیدان است. غذا های کره ای از بهترین دستور های غذایی سبز به حساب می آیند. ژاپنی ها هر چیزی که از دریا بیرون بیاید را می خورند.
ما ایرانیان، اما تنها به چند دستور غذایی ایرانی بسنده نموده ایم. کباب، جوجه، قرمه سبزی، قیمه و اسپاگتی از جمله دستور های غذایی است که در ماه چندین بار تکرار می گردد. تکراری که تنوع غذایی را از بین می برد. نکته جالب این است که ما در پخت مواد غذایی تنوع زیادی داریم و البته دستور های غذایی ایرانی زیادی نیز وجود دارد، اما ما تنها به چند دستور غذایی ساده تر عادت نموده ایم. نبود تنوع غذایی یعنی ورود یک مجموعه مواد خاص به بدن و کمبود دیگر مواد لازم برای سوخت و ساز و سلامت انسان.
وقت نداریم
ایرانی ها از کم کارترین مردم دنیا هستند. ساعات کاری در ایران پایین است و همان هم معمولاً برای کار مصرف نمی گردد. با این حال ما همواره از کمبود وقت نالانیم. همین موضوع باعث شده تا فست فود ها و غذا های کنسروی در ایران مصرف بسیار بالایی داشته باشد. ایرانی ها در کنار آمریکایی ها از کشور هایی به حساب می آیند که مصرف فست فود در آن ها بسیار بالا است.
رستوران های ایرانی هم علاقه چندانی به موضوع سلامت ندارند. تنوع غذایی در رستوران ها پایین تر از خانه ها است. شما یا باید فست فود سفارش دهید یا به یکی از همان پنج شش غذای محبوب ایرانی بسنده کنید. در این بین اگر رستورانی هم پیدا گردد که غذا های متنوع را در اختیار مردم قرار دهد، قیمت ها را آن قدر بالا می برد که ما به همان کنسرو ماهی قناعت می کنیم.
کباب هایی بسیار ارزان با برنج هایی بی کیفیت در این رستوران ها به فروش می رسد. کباب هایی که هم من و هم شما می دانیم که غیرممکن است با گوشت درست شده باشد. جوجه های رستورانی هم پر از رنگ غذا است تا به ما بقبولانند که در این غذا ها از زعفران استفاده شده. ما هم با اینکه قیمت سرسام آور زعفران را می دانیم به خودمان تلقین می کنیم که جوجه زعفرانی روی سفره خانواده آورده ایم.
بدون گوشت نمی گردد
حتی پیش از گرانی گوشت پیشنهاد می شد که بسیاری از دستور های غذایی ایرانی را می توان بدون گوشت قرمز و یا با مقدار کمتری گوشت آماده کرد. همان طور که حدس زدید ما ایرانی ها هرگونه مقاومتی را نشان می دهیم تا سلامت خودمان را به خطر بیندازیم. این موضوع هم یک استثنا نیست. ما دوست نداریم گوشت قرمز را از سفره غذایی روزانه ایرانی حذف کنیم.
غذا هایی مانند قرمه سبزی یا قیمه را می توان با مقدار گوشت کمتر، استفاده از سویا، استفاده از گوشت های سفید سالم تر مانند مرغ و حتی با به کار بردن پنیر های گیاهی درست کرد. با این حال ما حتی وقتی از گوشت هم برای درست کردن این غذا استفاده نمی کنیم، عصاره های شیمیایی گوشت را به غذا اضافه می کنیم تا هم میزان ضرر رسانی غذا را کاهش نداده باشیم و هم معده خودمان را گول بزنیم که خدای ننموده گوشت قرمز از غذا حذف نشده است.
مصرف بی رویه گوشت در ایران باعث شده تا سرطان های معده و بیماری های قلبی از سطح دنیای بالاتر باشد. این موضوع را می توان به راحتی با نگاه به آمار سرطان معده در استان های که علاقه بیشتری به کباب و مصرف گوشت قرمز دارند متوجه شد. گوشت های سفید مثل مرغ و ماهی می تواند جایگزین مناسب و ارزان قیمت برای گوشت قرمز باشند. هرچند حذف کامل این ماده از زنجیره غذایی ما نیز کار صحیحی نیست، اما بهتر است مصرف گوشت قرمز به حداکثر یک بار در هفته محدود گردد.
برترین ها - سهیل بالینی
منبع: زندگی امروز