تحریم شکنی ایران با همکاری ونزوئلا، تقویت روابط چندجانبه، تحریم های آمریکا را ناکارآمدتر می نماید
به گزارش عاشقان علم الکترونیک، فروش بنزین به ونزوئلا در قالب ناوگان های کوچکی از نفتکش های غول پیکر بدون هیچ پنهان کاری، اتفاق خوش آیند سال 99 بود که توجه تمام رسانه های دنیا را به خود جلب کرد و عصبانیت واشنگتن را به دنبال داشت.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد بین الملل فارس، از زمانی که ایران در سال 2012 توسط آمریکا تحریم نفتی شد و به صورت دوره ای کشورهای خریدار نفت ایران معافیت هایی دریافت می کردند تا رفته رفته وابستگی شان به نفت ایران را کم نمایند تا زمانی که در سال 2018، دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا، از برجام یعنی همان توافق هسته ای خارج شد و تمام تحریم ها علیه ایران را دوباره و حتی تحریم های بیشتری اعمال کرد، تهران همیشه راه هایی برای فروش نفت خود می یافت و می یابد و چراغ خاموش به فروش نفت، هرچند در مقدار کمتر از پیش از تحریم ها می پردازد.
اما اتفاقی که در سال 1399 در فروش نفت و فرآورده های نفتی ایران رخ داد، اتفاقی بود که توجه تمام رسانه های دنیا را به خود جلب کرد و عصبانیت واشنگتن را به دنبال داشت و آن فروش بنزین به ونزوئلا در قالب ناوگان های کوچکی از نفتکش های غول پیکر بدون هیچ پنهان کاری بود.
یکی از راهکارهای ایران برای فروش نفت بطوریکه آمریکا متوجه مکان و موقعیت نفتکش ها نگردد، خاموش کردن سیستم ردیابی نفتکش ها (AIS) است. سیستمی ماهواره ای که در هر لحظه نشان می دهد، نفتکش در کدام بندر لنگر انداخته یا حرکت می نماید یا در حال پیمودن کدام دریا یا اقیانوس است.
نخستین ناوگان نفتکش های ایرانی راهی ونزوئلا
پنچ نفتکش فاکسون، فورچون، پتونیا و فارست کلاول، نخستین ناوگان نفتکش های ایران بودند که 1.53 میلیون بشکه بنزین ایران را به ونزوئلا رساندند.
ویدئویی از حرکت همزمان 5 نفتکش
نکته حائز اهمیت این است که هیچ یک از این نفتکش ها برخلاف رویه های متداول صادرات نفت و فرآورده های نفتی در شرایط تحریم، سامانه های مکان یابی خود را خاموش نکردند.
نفتکش پتونیا
همان زمان خبرهایی منتشر شد، مبنی بر اینکه، محموله های عظیم طلا توسط برخی خطوط هوایی ایرانی از ونزوئلا به ایران حمل شده و برخی تحلیلگران گفتند این محموله های طلا، در واقع بهای سوختی ست که قرار است به ونزوئلا تحویل داده گردد.
سوم خرداد 1399، رویترز طی گزارشی نوشت: نفتکش فورچون درحالی که پرچم ایران را بر فراز خود دارد، جلوتر از سایر نفتکش ها در حال نزدیک شدن به دریای کارائیب است و چهار کشتی دیگر در حال پیمودن جهتی مشابه با فورچون هستند.
نفتکش فورچون
روزنامه واشنگتن پست در آن موقع،احتمال توقیف نفت کش های ایران در جهت حرکت به سمت ونزوئلا از سوی آمریکا را ضعیف توصیف کرد.(جزئیات بیشتر)
وزیر دفاع ونزوئلا نیز اظهار داشت ارتش این کشور بعد از ورود این نفتکش ها به منطقه انحصاری ویژه این کشور آمریکایی لاتین، آنها را اسکورت خواهد نمود.
ایران نیز در برابر هر گونه اقدام از سوی آمریکا برای توقیف این نفتکش ها هشدار داده بود.
رویترز: لحظه شماری مردم ونزوئلا برای رسیدن بنزین ایران
درحالی که آمریکا سعی می کرد واکنش هایی به این اقدام ایران و ونزوئلا نشان دهد اما مردم ونزوئلا در پمپ های بنزین در پایتخت این کشور فارغ از اینکه چگونه این سوخت به کشورشان برسد، منتظر بودند، باک های خودروهای خود را پر نمایند.(جزئیات بیشتر)
بنزین ونزوئلا که روزگاری ارزان ترین بنزین دنیا به شمار می رفت حالا به گران ترین تبدیل شده است.
علاوه بر مسائل مالی، عدم فروش بنزین، کاراکاس را با کمبود شدید بنزین روبرو نموده بود، بطوریکه زندگی عادی و روزمره مردم مختل شده و کمبود بنزین بر ارسال مواد غذا و رسیدن پزشک ها به بیمارستان نیز تاثیر گذاشته بود.
زمانی که محموله های ایران وارد آب های سرزمینی ونزوئلا شد، ورود این نفتکش ها به صورت مستقیم از تلویزیون ونزوئلا پخش می شد و نفتکش ها و ملوانان ایرانی در بنادر این کشور مورد استقبال قرار دریافتد.
استقبال از نفتکش و ملوانان ایرانی
خبرنگار شبکه خبری تله سور ونزوئلا در توئیتی نوشت: اکنون ساعت 3:23 به وقت محلی است و ما به همراه پنجمین نفتکش ایران در آب های ونزوئلا هستیم و این نفتکش اسکورت می گردد. (جزئیات بیشتر)
بازگشت نفتکش های ایرانی به وطن
دوازدهم خرداد ماه 1399، موسسه رهیابی نفتکش ریفینیتو ایکون اظهار داشت دو نفتکش ایرانی از 5 نفتکش حامل سوخت به ونزوئلا، پس از تخلیه محموله شان، سفر خود برای بازگشت به ایران را شروع کردند.
پس از آن، نفتکش های دیگر نیز راهی ایران شدند.(جزئیات بیشتر)
ادامه ارسال محموله های ایران به ونزوئلا
اواخر خرداد ماه، منابع مطلع خبر دادند یک نفتکش دیگر با محموله بنزین ایران راهی ونزوئلا شده و تهران احتمالا ماهانه دو تا 3 محموله بنزین به ونزوئلا بفروشد.
محموله های ایران توانسته بود، اندکی صف های طولانی بنزین در ونزوئلا را کوتاه کند. حال 5 منبع مطلع تجاری و صنعتی می گفتند تهران میخواهد به ارسال این محموله ها ادامه دهد.
کمی بعدتر تنکرترکرز گزارش داد، ششمین کشتی با نام گلسان (Golsan) با پرچم ایران به مقصد ونزوئلا حرکت نموده و حامل تجهیزات پالایش نیز هست.
نفتکش گلسان
دوم تیرماه، سایت مارین ترفیک اظهار داشت، این کشتی پس از یک ماه و 6 روز سفر دریایی، از بندر شهید رجایی ایران حرکت نموده و در بندر لاگوایرا ونزوئلا پهلو گرفته است.
این نفتکش 17 ماه می (28 اردیبهشت 99) بندر شهید رجایی را ترک نموده بود؛ اما بار این کشتی، مواد غذایی بود تا نخستین سوپرمارکت ایرانی در ونزوئلا به راه بیفتد.
محموله جدید بنزین ایران در راه ونزوئلا
کشتی حامل مواد غذایی ایران به ونزوئلا رسید
فروشگاه ایرانی در ونزوئلا با تجهیزات ضد کرونا
بازگشت کشتی ایرانی با بار آلومینا از ونزوئلا/ همکاری تحریمی عمیق تر می گردد
سفارت ایران در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: گلسان با محموله مواد غذایی به ونزوئلا رسیده تا نخستین سوپرمارکت ایرانی در کشور باز گردد.
دهم مرداد ماه، فروشگاه عظیم ایرانی در ونزوئلا شروع به کار کرد که هم از تجهیزات مدرن برای مقابله با کرونا بهره مند است و هم قدمی برای یاری به این کشور در دور زدن تحریم های آمریکا به شمار می رود.
کشتی گلسان پس از تخلیه بار خود، محموله آلومینا بارگیری کرد که نشان می داد همکاری این دو کشور تحت تحریم آمریکا وارد مرحله جدیدی شده است. به گفته دو منبع مطلع، این کشتی 14 هزار تن آلومینا حمل می نموده است.
آمریکای زخم خورده به کاهدان زد
چندی بعد، روزنامه وال استریت ژورنال طی گزارشی مدعی شد آمریکا چند کشتی حامل سوخت ایران را توقیف نموده است.
چهار کشتی به نام های لونا، پاندی، برینگ و بلا طی روزهای اخیر در آب های آزاد توقیف شده اند و اکنون در حال انتقال به سمت شهر هیوستون (در ایالت تگزاس) هستند.
نه کشتی ها ایرانی بود و نه محموله ها برای ایران
کمی بعد معین شد این کشتی ها یونانی هستند و به ایران تعلق ندارند. پس از آن، یک مقام مطلع دولت آمریکا گفت محموله های سوخت ایران که توسط آمریکا توقیف شده است، برای انتقال به آب های آمریکا به کشتی های دیگر منتقل شده است و حکم توقیف تنها برای محموله هاست نه نفتکش ها!
ادعای وال استریت ژورنال: آمریکا محموله های سوخت ایران را توقیف نموده است
حکم توقیف فقط برای محموله هاست
شکایت مالکان محموله های بنزین توقیفی منتسب به ایران به دادگاه
حجت سلطانی، سفیر ایران در ونزوئلا در حساب توئیتری خود با اشاره به این اخبار نوشت: یک دروغ و جنگ روانی دیگر از دستگاه تبلیغاتی امپریالیسم آمریکا. نه کشتی ها ایرانی هستند و نه مالک یا پرچم آنها ارتباطی به ایران دارد.
بیست روز پس از این توقیف، مالک محموله ها پیدا شد. مالکان اماراتی و عمانی 4 محموله سوخت منتسب به ایران که توسط مقامات آمریکایی مصادره شده بوند، با شکایت به دادگاه نسبت به کنترل این محموله ها ادعای حق کردند.
دادگاه منطقه ای کلمبیا اظهار داشت شرکت بین المللی مبین امارات خود را مالک محموله های نفتکش های بلا و برینگ اعلام نموده است. شرکت عمان فیول مستقر در انگلیس نیز اظهار داشت محموله های داخل نفتکش های پاندی و لونا به این شرکت تعلق دارد. شرکت سوهار فیول عمان نیز مالکیت بخشی از محموله داخل نفتکش لونا را قبول کرد.
این شرکت ها همچنین ادعای ارسال این محموله ها به ونزوئلا را رد کردند.
این شرکت ها خطاب به دادگاه نوشتند: در زمان توقیف، محموله ها در حال ارسال به ترینیداد برای فروش به پرو و کلمبیا بوده اند.
محموله های نفتی ایران، آزمون واکنش آمریکا
نوزدهم شهریورماه 1399، پایگاه خبری ترد ویندز که اخبار کشتیرانی در سطح دنیا را منتشر می نماید، نوشت، سری دیگری از محموله های نفتی ایران به مقصد ونزوئلا شناسایی شده است و تحلیلگران آن را آزمون واکنش آمریکا می بینند.
تَنکِر تِرَکِرز گزارش داد سه کشتی متعلق به ایران با پرچم این کشور، ایران را به مقصدی که به نظر ونزوئلا می آید به وسیله کانال سوئز ترک نموده اند.
شرکت امنیت دریایی دریاد گلوبال در این باره نوشت با توجه به مدل تلافی ایران در سال های اخیر، در صورت مداخله آمریکا، یک پاسخ سریع و متناسب از سوی ایران را پیش بینی می گردد.(جزئیات بیشتر)
این شرکت مشورتی نوشت در این صورت کشتی های آمریکا یا عربستان و حتی احتمالا کشتی های امارات پس از آن در معرض خطر قرار خواهند گرفت.
روابط کشورهای تحریم شده گرم تر می گردد
در اوایل آبان ماه، یک نماینده مخالف دولت ونزوئلا و آمارهای رهیابی پروازها از فرود یک هواپیمای ایرانی در فرودگاه مایکوئیتیا ونزوئلا خبر دادند.(جزئیات بیشتر)
پس از اعزام دو ناوگان نفتکش حامل سوخت به ونزوئلا، تا آبان ماه، بیش از 12 پرواز توسط ماهان ایر ایران برای انتقال تجهیزات تعمیر پالایشگاه به ونزوئلا صورت گرفته است.
همچنین به گفته منابع مطلع، از ماه گذشته، دومین دور از ارسال محموله های مواد پالایشگاهی ایران به ونزوئلا به وسیله هوا شروع شده است.
پس از اعزام دو ناوگان نفتکش حامل سوخت به ونزوئلا، تا آبان ماه، بیش از 12 پرواز توسط ماهان ایر ایران برای انتقال تجهیزات تعمیر پالایشگاه به ونزوئلا صورت گرفته است.
ونزوئلا برای پالایشگاه های خود که برای فراوری سوخت با مشکل روبرو اند به مواد پالایشگاهی احتیاج دارد و دور دوم دریافت این مواد از ایران به وسیله هوایی شروع نموده است.
ارسال کاتالیزور به مجتمع پالایشگاهی پاراگونا با ظرفیت روزانه 955 هزار بشکه در غرب ونزوئلا، پس از آن صورت گرفت که ایران در سال گذشته با هدف یاری به راه اندازی مجدد فعالیت پالایشگاه کاردون با ظرفیت 310 هزار بشکه در روز و آرام کردن بحران بنزین در این کشور، بیش از ده ها پرواز به این منطقه انجام داده است.(جزئیات بیشتر)
چرخ های صنعت نفت ونزوئلا به گردش افتاد
در حالیکه پنج سال فراوری و صادرات نفت ونزوئلا به طور مداوم در حال کاهش بود اما آمارها حاکی از آن است که اراده کشورهایی نظیر ایران در حمایت از صنعت نفت این کشور جواب داده و چند ماهی است صادرات نفت کاراکاس در حال افزایش است.(جزئیات بیشتر)
در کنار تأمین مواد اولیه مورد احتیاج و سوخت از سوی ایران، کاراکاس برای اورهال و تعمیر تأسیسات نفتی خود در حال یاری دریافت از تهران است. از سال 2015 صنعت نفت ونزوئلا در تعمیر و نگهداری تأسیسات خود با مشکل جدی روبرو شده و این تأسیسات به شدت احتیاج به بازسازی، بهینه سازی و ارتقای ماشین آلات و واحدهای خود دارند.
هرچه روابط مالی و دو جانبه و چندجانبه با کشورهای دیگر تقویت گردد، راهکارهای آمریکا برای اعمال تحریم ها علیه کشور ضعیف تر و ناکارآمدتر می گردد.
یکی از اصلی ترین فعالیت های متخصصان ایرانیان بازسازی و اورهال پالایشگاه کاردون ونزوئلا است. در واقع این پالایشگاه آخرین تأسیساتی است که ونزوئلا در حال تأمین احتیاج داخلی خود با استفاده از عملیاتی نگه داشتن آن است.
همکاری های دو جانبه، اعزام و ارسال محموله ها همچنان ادامه دارد، در این میان آمریکا هم بیکار ننشسته و به تحریم شرکت ها و افراد مختلف ادامه داده اما نکته قابل توجه، ادامه این همکاری ها علی رغم کارشکنی های واشنگتن، و گرم تر و ادامه دارتر شدن این روابط است.
نکته ای که در سرانجام باید به آن توجه داشت آن است که هرچه روابط مالی و دو جانبه و چندجانبه با کشورهای دیگر تقویت گردد، راهکارهای آمریکا برای اعمال تحریم ها علیه کشور ضعیف تر و ناکارآمدتر می گردد.
انتهای پیغام/
منبع: خبرگزاری فارس