یک حشره زندگی نیمی از مردم کرمان را تهدید می نماید

به گزارش عاشقان علم الکترونیک، خبرنگاران - گروه استان ها: استان کرمان علیرغم دارا بودن معادن فراوان اما اشتغال و اقتصادش بر کشاورزی تکیه نموده است، این تصمیم اشتباه در استانی که 20 سال با خشکسالی درگیر است باعث شده بعد از چندین دهه کرمان با مسائل متعددی در بخش تامین آب و نهاده های فراوری روبرو گردد.

یک حشره زندگی نیمی از مردم کرمان را تهدید می نماید

این مساله موجب آسیب پذیری بیشتر کشاورزی استان در مقابل آفت های مختلف شده است و هر از چند گاهی شاهد طغیان یکی از آفت های کشاورزی هستیم که می توان به پسیل پسته و یا زنجره خرما در شمال و شرق و کرم خراط در غرب استان اشاره نمود که میلیاردها تومان طی سالهای اخیر به کشاورزی بزرگترین استان کشور خسارت زده است.

طبق آمار در کشور میانگین اشتغال در بخش کشاورزی 18 درصد است اما در شمال استان کرمان 35 درصد و در جنوب کرمان 45 درصد از مردم به صورت مستقیم در بخش کشاورزی شاغل هستند و تعداد قابل توجهی از مردم نیز در صنایع وابسته به کشاورزی مشغول به کار هستند که تقریبا نیمی از فرصتهای شغلی کرمان را تشکیل می دهند.

این روزها اما آفتی دیگر نیز کشاورزی استان کرمان را هدف گرفته و خسارتهای سنگینی به بار آورده و کارشناسان کشاورزی از آن به عنوان مهمترین تهدید کشاورزی استان در بخش آفتها یاد می نمایند که اگر کنترل نگردد می تواند گریبان کشاورزان را بسیار محکمتر از قبل بگیرد.

رئیس جهاد مشاورزی شمال استان کرمان گفته است که استان کرمان در سطح زیرکشت و فراوری پسته، خرما، آرتمیا، گردو، کرک و محصولات جالیزی رتبه اول کشور را دارد، ضمن اینکه رتبه سوم مرکبات، رتبه دوم کنجد و ذرت دانه ای و رتبه چهارم فراوری بادام و زعفران را نیز به خود اختصاص داده است.

اما در جنوب کرمان تعداد محصولات استراتژیک بیشتر نیز می باشد و فراوری محصولات خارج از فصل به خصوص محصولات جالیزی به جنوب کرمان موقعیتی استراتژیک داده بطوریکه در تمام فصل های سال در مزارع جنوب کرمان کار کشت انواع محصولات ادامه دارد.

این آفت مگس مدیترانیه ای نام دارد و به سادگی میتواند هکتارهای باغ میوه را در عرض چند روز در برگیرد و همه محصول را به میوه های گندیده تبدیل کند.

مگس مدیترانه ای یک تهدید بیوتروریسمی است

کار تهدید مگس مدیترانه ای در استان کرمان به جایی رسیده است که حمید ملانوری در خصوص این آفت اعتقاد دارد که مگس مدیترانه ای تهدید بیوتروریسمی و حتی امنیتی است.

حمید ملانوری می گوید که این آفت از خارج از کشور وارد شده و طبق آنالیز ها، قدرت تخریب بالایی دارد و می تواند منابع را هدر دهد.

وی با اشاره به شیوع این آفت در شهرستان ها می گوید که برنامه ریزی علمی و منسجم برای کنترل کانونهای این آفت در دستور کار قرار گرفته است و اجازه نمی دهیم این تهدید خسارت های سنگین تری در کرمان ایجاد کند.

سحر محمد تقی زاده، کارشناس گیاه پزشکی به خبرنگاران می گوید: مگس مدیترانیه ای مهمترین آفت آفت درختان میوه در دنیا محسوب می گردد و سابقه خسارتهای سنگین به صنعت کشاورزی دارد، این آفت به سادگی از بین نمی رود زیرا در هر سال می تواند 21 دوره نسل را ایجاد کند و به شدت تکثیر می گردد.

وی درختان سیاه ریشه را به عنوان مهمترین هدف این آفت برشمرد و بیان نمود: هر مگس ماده 12 تخم در هر میوه می گذارد و لاروها از میوه ها تغذیه می نمایند و به سرعت تبدیل به حشره بالغ می شوند و این روند را با سرعتی خارق العاده ادامه می دهند.

واردات میوه مهمترین عامل شیوع آفت/ میوه های آلوده باید سوزانده در عمق زمین دفن شوند

وی گفت: برای مقابله با این حشره به سرمای شدید احتیاج داریم ضمن اینکه باید محل های آلوده قرنطینه شوند و از واردات بی رویه میوه از کشورهای مختلف هم برای مقابله با انتقال آفت جلوگیری گردد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کرمان نیز در این خصوص می گوید: این آفت در آخرین آنالیز در گلباف به عنوان یکی از کانونهای درختان سیاه ریشه شهرستان کرمان دیده شده است مقابله با این آفت باید فوری انجام گردد به همین دلیل کشاورزان باید در صورت مشاهده ریزش میوه و یا وجود کرم در میوه ها بلافاصله کارشناسان کشاورزی را در جریان قرار دهند.

محمد مسعودی بیان نمود: میوه های آلوده به هیچ عنوان نباید انبار و یا به مکانی دیگر منتقل شوند بلکه باید بلافاصله جدا سازی و سوزانده گردد و بقایای آن در عمق 50 سانتیمتری زمین دفن گردد.

وی همچنین از پاکسازی برخی از باغهای شهرستان کرمان از این آفت اطلاع داد و بیان نمود: اگر همکاری کشاورزان نباشد شاهد شیوع این آفت خواهیم بود و محصولات کشاورزان بیش از گذشته تهدید و تخریب می گردد.

گفته می گردد که کارت زرد و تله های فرمونی مهمترین روشهای مقابله با این آفت هستند اما با وجود همه اقدامات خبرها حاکی از شیوع این آفت در شرق و جنوب استان کرمان است.

مدیرجهاد کشاورزی بم از شیوع این آفت در این شهرستان خبر می دهد همچنین مدیرجهاد کشاوری جنوب کرمان نیز از مگس مدیترانه ای به عنوان مهمترین آفتی یاد می نماید که کشاورزی 7 شهرستان جنوب کرمان را تهدید می نماید.

حالا به نظر می رسد برای مقابله با این تهدید روز افزون باید در کنار میوه های درختان سیاه ریشه شاهد نصب کارتهای زرد رنگ و تله های فرمونی باشیم که آفت را کنترل نمایند همچنین سم پاشی مالاتیون و پروتئین هیدرولیزات می توان برای کنترل این آفت موثر باشد.

از سوی دیگر افزایش قیمت سموم و هزینه ای که مبارزه با آفت بر روی دست کشاورزان می گذارد به یکی از چالشهای کشاورزان تبدیل شده است.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 20 فروردین 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: lov-e.ir شناسه مطلب: 8

به "یک حشره زندگی نیمی از مردم کرمان را تهدید می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک حشره زندگی نیمی از مردم کرمان را تهدید می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید