کرونا و پیامدهای آن روی مغز
به گزارش عاشقان علم الکترونیک، چه شما به ویروس کرونا مبتلا شده باشید و یا هنوز به این ویروس آلوده نشده باشید، کارکرد مغز شما در چند ماه گذشته به علت همه گیری این ویروس تغییر نموده است. در کنار ایجاد اضطراب و افسردگی، ویروس کرونا خود می تواند باعث چند مشکل مرتبط با سیستم عصبی در انسان گردد. بعلاوه قرنطینه و نگرانی از همه گیری کووید 19 می تواند فعالیت شیمیایی مغز را تغییر دهد و باعث اختلالات خُلقی در فرد گردد.
ویروس کرونا چگونه به مغز حمله می نماید؟
دانشمندان گزارش دادند که ویروس کرونا تنها بر ریه ها تأثیر نمی گذارد. عامل بیماری زا (پاتوژن) ممکن است وارد سلول های مغزی شده و علائمی مانند هذیان و گیجی ایجاد کند.ویروس کرونا بیشتر از همه ریه ها را درگیر می نماید، اما کلیه ها، کبد و رگ های خونی را نیز هدف قرار می دهد. هنوز هم حدود نیمی از بیماران، علائم عصبی، از جمله سردرد، گیجی و هذیان را گزارش می نمایند، که نشان می دهد ویروس ممکن است به مغز نیز حمله کند.
یک مطالعهٔ نو اولین شواهد واضح را ارائه می دهد که در برخی افراد، ویروس کرونا به سلول های مغزی حمله نموده و از آن ها برای نسخه برداری و کپی کردن خود استفاده می نماید. بعلاوه به نظر می رسد این ویروس تمام اکسیژن اطراف را مکیده و باعث می گردد سلول های همسایه به علت نبود اکسیژن از بین بروند.
اینکه ویروس چگونه وارد مغز شده و یا هر چند وقت یک بار باعث از بین رفتن سلول ها می گردد، معین نیست. عفونت مغز احتمالاً نادر است، اما ممکن است برخی از افراد به علت زمینه های ژنتیکی، بار ویروسی زیاد یا دلایل دیگر در معرض ابتلا باشند.
آکیکو ایواساکی، ایمونولوژیست از دانشگاه ییل که سرپرست مطالعهٔ نو است، می گوید: اگر مغز آلوده گردد، می تواند نتیجهٔ کشنده ای داشته باشد.
دانشمندان مجبور شدند برای استنباط اثرات کرونا بر روی مغز، به تصویربرداری از مغز و علائم بیماران اعتماد نمایند، اما دکتر مایکل زندی، مشاور متخصص مغز و اعصاب در بیمارستان ملی مغز و اعصاب و جراحی مغز و اعصاب در انگلیس گفته است: ما واقعاً شواهد زیادی در خصوص توانایی ویروس برای آلوده کردن مغز ندیده بودیم، اگر چه می دانستیم این احتمال وجود دارد. این داده ها در رابطه با تاثیر ویروس کرونا بر مغز فقط کمی شواهد بیشتری را نشان می دهند.
دکتر زندی و همکارانش تحقیقاتی را در ماه ژوئیه منتشر کردند که نشان می دهد برخی از بیماران مبتلا به کووید 19 دچار عوارض عصبی جدی از جمله آسیب عصبی می شوند.1
تاثیر کرونا بر فکر چیست؟
عوارض و اختلالات روانی بیماری کرونا کدامند؟ آیا کرونا منجر به بروز عوارض روانی طولانی مدت در فرد خواهد شد؟ اینها برخی از سوالات مربوط به عوارض روانی بیماری کرونا است که توجه بیشتر کارشناسان و روانشناسان را به خودش جلب نموده است. اما کارشناسان در خصوص عوارض روانی کرونا معتقدند که احتمال ابتلا به افسردگی، اضطراب و زوال عقل در افراد مبتلا به COVID-19 بیشتر است.بر اساس یک مطالعه نو، تقریباً 20 درصد از بیماران COVID-19 طی 3 ماه پس از تشخیص، یک مسئله بهداشت روانی مانند افسردگی، اضطراب یا زوال عقل پیدا کردند.
محققان سوابق بهداشتی 69 میلیون نفر را در ایالات متحده ارزیابی کردند که شامل بیش از 62000 نفر مبتلا به COVID-19 بود. مدت هاست که پزشکان گمان می کردند که COVID-19 با بروز بیشتر بیماری های روانی همراه است.
یک مطالعه نو از انگلستان نشان داد افرادی که مبتلا به COVID-19 هستند پس از بهبودی احتمالا به یک اختلال روانپزشکی مبتلا می شوند.
بر اساس این گزارش 18 درصد از بیماران COVID-19 ظرف 3 ماه از تشخیص، دچار یک مسئله بهداشت روانی مانند افسردگی، اضطراب یا زوال عقل شدند. خطر آنها در مقایسه با افرادی که COVID-19 ندارند دو برابر تخیمن زده شده است. آنالیز ها نشان داده است: افرادی که مبتلا به COVID-19 هستند معمولاً دچار اضطراب، بی خوابی، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه می شوند.
اگرچه محققان هنوز در تلاشند تا بفهمند دقیقاً چگونه ویروس کرونا نه تنها بر فکر بلکه بر عملکرد مغز تأثیر می گذارد، اما این تحقیقات نو ابتلا به کرونا و بروز بیماری های روانی را به همدیگر ربط داده است.
بریتانی لموندا، دکترای ارشد روانپزشکی، می گوید: COVID-19 می تواند به علت استرس همه گیر و اثرات جسمی بیماری منجر به مسائل روانی گردد.2
آیا سابقه بیماری روانی، خطر کرونا را افزایش می دهد؟
آنالیز ها نشان داده که سایر عفونت های ویروسی بر فکر و مغز تأثیر می گذارند. به نظر می رسد هر دو عفونت حاد سندرم تنفسی (SARS) و سندرم تنفسی شرق میانه (MERS) می تواند باعث بروز مسائل روانی مانند هذیان، اضطراب، افسردگی، شیدایی، بی خوابی و فراموشی گردد.هر ویروسی که به سیستم عصبی مرکزی حمله کند ومنجر به آسیب هایپوکسیک مغزی گردد یا بر عملکرد بدنی تأثیر بگذارد، می تواند بر سلامت روان بیماران تأثیر بگذارد.
از طرفی هم یافته های محققان نشان می دهد افراد مبتلا به اختلالات روانپزشکی از قبل ممکن است مستعد ابتلا به COVID-19 باشند.
آنالیز ها نشان داده افراد مبتلا به کمبود توجه بیش فعالی، افسردگی، اسکیزوفرنی و اختلال دو قطبی هستند احتمال بیشتر به COVID-19 مبتلا می شوند.
محققان معتقدند: اضطراب زیاد باعث افزایش کورتیزول در گردش خون می گردد. کورتیزول باعث کاهش ایمنی بدن می گردد. به عبارت دیگر، اضطراب یا افسردگی شدید در نهایت می تواند فرد را مستعد ابتلا به COVID-19 کند.3
عفونت مفز به علت کرونا چقدر شایع است؟
محققان احتیاج به تجزیه و تحلیل بسیاری از نمونه های کالبدشکافی دارند تا ارزیابی نمایند که عفونت مغز چقدر شایع است و اینکه آیا این عفونت در افراد با بیماری خفیف تر یا کسانی که برای مدتی طولانی علائم دارند (که بسیاری از آن ها علائم عصبی زیادی دارند) وجود دارد یا خیر.دکتر رابرت استیونس، متخصص مغز و اعصاب در دانشگاه جان هاپکینز گفت: 40 تا 60 درصد از بیماران کووید 19 در بیمارستان علائم عصبی و روانی را تجربه می نمایند. اما همهٔ این علائم ممکن است از حملهٔ ویروس به سلول های مغزی نشأت نگیرند و در نتیجهٔ التهاب فراگیر در کل بدن باشند.
به عنوان مثال، التهاب در ریه ها می تواند مولکول هایی آزاد کند که باعث چسبندگی خون شده و رگ های خونی را مسدود نموده که منجر به سکته می گردد.احتیاجی نیست که برای این اتفاق سلول های مغز خودشان به ویروس آلوده شوند.
اما در برخی افراد، ممکن است کمبود اکسیژن ناشی از آلوده شدن سلول های مغزی منجر به سکته گردد: گروه های مختلف بیماران ممکن است به روش های مختلف تحت تأثیر قرار بگیرند. کاملاً احتمال دارد که ترکیبی از هر دو را ببینید.2
ضرورت درمان های پیشگیرانه ام اس حتی در دوران شیوع کرونا
برخی داروهایی که برای درمان بیماران مبتلا به ام اس استفاده می گردد و یا داروهایی که برای جلوگیری و درمان حمله در این بیماران استفاده می گردد، می تواند بیماران را دچار ضعف ایمنی کند، همیشه نگران هستیم که این بیماران در فرایند درمان به علت ضعف سیستم ایمنی به بیماری کرونا مبتلا شوند؛ ولی از طرفی عوارض ناشی از بیماری در این افراد روز به روز بالاتر می رود.ضروری است این افراد با رعایت تمهیدات ویژه ای بستری شوند و درمان های لازم را دریافت نمایند چرا که درمان حمله های حاد ام اس و درمان های پیشگیرانه ام اس باید در سریعترین زمان ممکن انجام گردد.
در بیمارانی که دچار بیماری عصبی عضلانی می شوند با مسائل و چالش های کمتری روبرو هستیم چرا که درمان هایی که برای بیماری های عصبی و تشنج ها استفاده می گردد خیلی با ضعف ایمنی همراه نیست و حداقل مسائل بعدی در این افراد کمتر از بیماران ام اس و سکته های مغزی خواهد بود.3
پینوشتها
1.www.moheb.com
2.www.pezeshket.com
3.www.isna.ir
منبع: راسخون