خاطرات مادران این کتاب پازل طرح تربیت حسینی را کامل می نماید

به گزارش عاشقان علم الکترونیک، به گزارش خبرنگاران ، کتاب پرچمدار کوچک من، شامل تجربه های خلاق مادران در باب تربیت حسینی بچه ها و ایده های برگزاری هیئت بچه هاه در خانه، توسط انتشارت راه یار منتشر و راهی بازار نشر شده است. این اثر را می توان در گروه کتاب های حوزه تجربه نگاری سبک زندگی ایرانی - اسلامی دانست که کوشش هایی مادرانه را روایت می نماید که در موقعیت های متفاوت، به دنبال یک هدف مشترک بوده اند؛ از جمله تعامل با کودک و پیونددادن فرزندانشان به سیدالشهدا(ع). در این کتاب، 66 خاطره از ابتکارات و تجربیات خلاقانه مادران ایرانی و غیرایرانی در کنار تصویرسازی های مرتبط در جهت تربیت حسینی بچه ها آمده است.

خاطرات مادران این کتاب پازل طرح تربیت حسینی را کامل می نماید

تحقیق و مصاحبه های کتاب پیش رو به عهده سمانه آتیه دوست، فاطمه فرخی فر، زینب غلام پور، مریم حلاج بوده و نگارش آن نیز، توسط فریده الیاسی فرد انجام شده است. گردآورندگان این کتاب معتقدند با توجه به اینکه در ایام کرونا، زمان حضور در هیئت ها کمتر و فرصت در خانه بودن، بیشتر است، باید از این فضا استفاده کرد و هر خانه، به یک هیئت تبدیل گردد. بنابراین برای این که خواننده کتاب، در کنار مطالعه تجربه ها و تأملات مرتبط با تربیت حسینی، به ایده هایی برای تعامل بیشتر میان خود و کودک مجهز گردد، پیشنهادهایی برای راه اندازی هیئت کوچک خانوادگی بیان شده که بخشی از آنها برگرفته از خاطراتی است که در چاپ قبلی کتاب استفاده شده بود؛ در دسته اول کوشش شده محتوایی آماده گردد که مادر یا پدر بتواند واقعه عاشورا را متناسب با فهم کودک شرح دهد. این محتوا می تواند در قالب منبر در هیئت خانگی بیان گردد. تأکید بر این نکته ضروری است که محتوای منبرها برای مادر یا پدر است و ایشان باید با درنظر دریافت شرایط فرزند خود، مطالب را به او منتقل نمایند. دسته دوم ، کاردستی هایی است که خانواده بتوانند برای فضاسازی هیئت و استفاده در آن، در کنار هم درست نمایند. در ادامه گفت وگو با فریده الیاسی فرد، مؤلف این کتاب را از نظر می گذارنیم.

تألیف کتاب پرچمدار کوچک من چگونه شکل گرفت و نخستین جرقه های آن چگونه و کجا زده شد؟

پرچمدار کوچک من حاصل یک کار گروهی است و من یک عضو کوچک گروه بودم که توفیق نوشتن خاطرات نصیبم شد و من زمانی به گروه اضافه شدم که ایده اولیه و طرح محتوایی کار در واحد مطالعات خانه همبازی مشهد بسته شده بود و من از زمانی که کار به مرحله نوشتن رسیده بود عضو گروه شدم و به جمع پیوستم.

لطفاً شرح مختصری درباره محتوا و عنوان کتاب بفرمایید.

این کتاب کوشش های مادرانه را روایت می نماید که در موقعیت های مختلف دنبال یک هدف مشترک بودند و آن تعامل کودکشان و پیوند دادن آنها به سیدالشهدا(ع) بوده است. در کتاب تجربه های خلاق مادران برای تربیت حسینی فرزندانشان گردآوری و در قالب خاطرات کوتاه ارائه شده است.

ویرایش اول کتاب، مهرماه سال 1398 چاپ شد که در آن 60 تجربه از مادرانی که دغدغه تربیت دینی فرزندانشان را داشتند انتخاب و در کتاب کار شد و بنیان اصلی کتاب درواقع اشتراک تجربه زیست است. در این کتاب تجربه مادرانی که در سنین پایین فرزندانشان را در مواجهه محیط اثرگذار و معنوی محرم و صفر قرار دادند، بیان شده و به لطف خدا استقبال خوبی از کتاب شده و نظرات مادران و کارشناسان تربیتی بعد از ویرایش اول کتاب جمع آوری شده است.

بعد از چاپ اول، تیم مطالعاتی خانه همبازی تصمیم گرفت که برای چاپ مجدد کتاب، ویرایش جدیدی ارائه گردد و ویرایش جدید هم سال 1399 چاپ شد و در این ویرایش، بخش های جدیدی به کتاب اضافه شد که این کتاب را کامل تر می کرد.

در خاطرات، سراغ خاطرات مادران شهدا و مادران غیر ایرانی هم رفته ایم که نگاه ها و دغدغه های نو و بدیعی به خاطرات اضافه نموده است و کتاب دو بخش دیگر نیز دارد که یک بخش شامل تأملات نظری در باب تعلیم و تربیت است که نظرات کارشناسان حوزه تربیت کودک را دربرمی گیرد و بخش دیگر هم شامل ایده های برگزاری هیئت بچه ها در خانه است که در این بخش ایده های کاربردی برای انتقال مفاهیم عاشورایی به بچه ها ذکر شده و این دو بخش در ویرایش جدید به کار اضافه شد.

کار نوشتن کتاب چقدر طول کشید؟

دو ویرایش از کتاب چاپ شده و در هر دو ویرایش کار گروهی و فشرده انجام شده و بحث نوشتن و ویرایش خاطرات که مستقیم به من مربوط می شد در هر ویرایش حدود سه هفته زمان برد.

مهمترین پیغام کتاب برای نوجوانان و جوانان چیست؟

مخاطب اصلی کتاب مادران هستند که از محتوای کتاب برای تربیت فرزندان خود استفاده می نمایند و به نظر من پیغام مهم کتاب که برای نوجوانان، جوانان و حتی مادران قابل استفاده است، این است که برای عاقبت بخیری، باید خودمان را به کشتی نجات امام حسین(ع) برسانیم.

جذاب ترین فصل کتاب به نظر خودتان کدام فصل است؟

من نه تنها به عنوان نویسنده بلکه به عنوان مادری که برای فرزندم خوب زندگی کردن و عاقبت بخیری را آرزو دارم، با تمام خاطرات ارتباط گرفتم و به نظرم درون هرکدام از خاطرات تجربه ای از جنس نور نهفته است و به عنوان یک مادر وقتی خودم را در یک جهانی هزاررنگ و جهانیی که نظریه های مختلف تربیتی از مکتب های مختلف فکری از گوشه و کنار جهان مطرح می گردد و در کتاب های مختلف چاپ می گردد، تجربه مادرانی که به این ریسمان الهی چنگ زندند و کوشش کردند خود و فرزندانشان را زیر پرچم امام حسین(ع) قرار دهند تا با آن رنگ و بوی حسینی رشد نمایند، خیلی ارزشمند است و دیده می گردد.

این تربیت زیر پرچم امام حسین(ع) در تمام خاطرات وجود دارد و به نظر من تمام خاطرات مثل پازل، طرح تربیت حسینی را کامل می نماید و این فصل بندی کتاب بدلیل دسته بندی محتوایی و استفاده بهتر مادران انجام شده و آن محتوای غنی و رگه های ناب تربیتی در وادی امام حسین(ع) در تمام خاطرات دیده می گردد و همه آنها ارزشمند و قابل تأمل و تأثیرگذار هستند.

تفکری که در پی این خاطرات می تواند شکل بگیرد چیست و چگونه می توان نسبت به عمق بخشی بیشتر آن در جامعه یاری کرد؟

تفکری که در پی خاطرات شکل می گیرد، این است که واقعاً باید فرصت کم نظیر ایام محرم و صفر را غنیمت بشماریم و برای تربیت و شکل دادن شخصیت فرزندمان از آن بهره ببریم. پرچم دار کوچک من از اولین کتاب ها در حوزه تجربه نگاری سبک زندگی است، مخصوصاً در حوزه تربیت حسینی و استفاده از ایام محرم و صفر و به نظر من با توزیع و انتشار امثال این کتاب می توان به عمق بخشیدن و تأثیرگذاری محتوای غنی این کتاب در جامعه یاری کرد.

استقبال از کتاب چطور بوده و چه بازخوردی از سوی مخاطبان دریافت کردید؟

بحث انتشارات و خانه همبازی احتمالاً اطلاع دقیق تر از استقبال کتاب دارند، اما تا جایی که اطلاع دارم استقبال از کتاب خوب بوده و بازخوردهای مثبتی از کتاب دریافت شده و اشتراک ایده ها و دغدغه ها خوب و ثمربخش بوده و گویی مثل یک نیروی محرکه به والدین منتقل شده و والدین را به حرکت وا داشته و به آنها یاری نموده تا در مسیری که به آن علاقه و اعتقاد دارند حرکتی نمایند. درواقع این ایده ها و تجربه ها جرقه ای شده برای اینکه والدین بتوانند ایده ها و تفکراتی که در ذهن دارند برای خودشان و فرزندانشان به کار ببرند.

برگزاری مراسم معنوی و عبادی عاشورا و برپایی مجالس روضه چه نقشی در تربیت فرهنگی و اجتماعی فرزندان و اعضای خانواده دارد؟

قیام امام حسین(ع) از ابتدا تا سرانجام که البته پایانی ندارد در کنار خانواده بوده و همه اعضای خانواده می توانند از آنها الگو بگیرند. مراسم عاشورا و مجالس روضه بستر محیا و آماده این الگوپذیری هستند و به نظر من مجالس روضه پررنگ ترین نقش در تربیت فرهنگی و اجتماعی خانواده را دارند و پررنگ ترین نقش نیز در ازخودگذشتن است و این ازخودگذشتن بخاطر امام حسین(ع) و خدا را در کوچک ترین و ساده ترین مراسم تا عظیم ترین اجتماعات می بینیم و در کتاب هم می خوانیم که چطور بچه ها از علایق عظیمشان می گذرند تا بتوانند در مجالس روضه حضور یابند و به نظر من این از خود گذشتن بخاطر چیزی ارزشمندتر پررنگ ترین نقش را در تربیت فرزندان دارد.

ابعاد فرهنگی، تربیتی و اجتماعی عاشورا که در این اثر مورد توجه قرار گرفته چه ابعادی است؟

در این کتاب سعی شده نگاه کامل و جامعی به بحث تربیت دینی داشته باشیم و خاطرات بر همین اساس انتخاب و دسته بندی شده اند. در فصل بندی های کتاب هم به موضوعاتی مثل پیوند ولایی در خانواده، فعالیت های تشکیلاتی، تربیت مالی و اجتماعی، نگاه هنری به مفاهیم عاشورا، پیوند مفاهیم عاشورا و مسائل روز با توجه به درک بچه ها، تبادل فرهنگی در پیاده روی اربعین، تربیت و مسئولیت پذیری بچه ها پرداخته شده و در ذیل این یادداشت های کارشناسی تجربه های مادران در ادامه فصل ها آمده است.

چه آثار فردی و اجتماعی در زمینه حضور در مجالس روضه مترتب است؟

در پاسخ به این سؤال، این جمله امام خمینی(ره) به ذهنم رسید که می فرمایند: محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است از این جمله به عنوان شعار استفاده می گردد که حقیقت هم دارد و به نظر من این حضور در مجالس روضه در بعد فردی روح انسان را سیقل می دهد و از خیلی از آلودگی ها و خودپسندی ها پاک می نماید و در بعد اجتماعی افراد را که همان جمع را تشکیل می دهند به حرکت در جهت اصلاح خود و جامعه وامی دارد.

آیا اثر جدیدی در دست نگارش دارید؟

در حال حاضر کار سفارشی در دست ندارم، اما مشغول جمع آوری محتوا برای نهایی کردن طرح داستانی هستم و ایده های شخصی خودم است و فرصتی پیدا نموده ام و به نظرم از نظر محتوایی هم اولویت دارد. در حال حاضر در مرحله جمع آوری محتوا هستم و اگر توفیقی باشد نوشتن را آغاز می کنم.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران
انتشار: 22 فروردین 1400 بروزرسانی: 22 فروردین 1400 گردآورنده: lov-e.ir شناسه مطلب: 1405

به "خاطرات مادران این کتاب پازل طرح تربیت حسینی را کامل می نماید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خاطرات مادران این کتاب پازل طرح تربیت حسینی را کامل می نماید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید