تبخیر سود پاییز بورس تهران
به گزارش عاشقان علم الکترونیک، عقب نشینی انتظارات تورمی سبب شده است مجددا جوی کاهشی بر بازار دارایی ها حاکم گردد. بورس تهران که دو هفته ابتدایی مهرماه را پرقدرت شروع نموده بود، طی دادوستد های این هفته شاهد عقب نشینی 1/ 6 درصدی نماگر اصلی خود بود تا عمده رشد کسب شده در این ماه تبخیر گردد. تردید در میان بورس بازان موج می زند. گویا بسیاری از سرمایه گذاران فعلا دست از معامله برداشته و در انتظار معین بعضی ریسک های اثرگذار هستند. جایی که با وجود سنگین نشدن صفوف فروش، اما از ارزش معاملات خرد به شکل قابل توجهی کاسته شده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در ادامه فرایندی نزولی که از ابتدای هفته شروع نموده بود، روز گذشته ابرکانال 4/ 1میلیون واحدی را هم ترک کرد. با این کارنامه سود پاییزی بورس تقریبا به نقطه صفر نزدیک شد. شاخص کل سهام دو هفته نخست پاییز را مثبت به انتها رسانده بود، اما در مجموع این هفته، بیش از 6 درصدی عقب نشینی کرد تا مجموع بازدهی این نماگر در فصل پاییز به 8/ 0درصد محدود گردد.
ارزش معاملات هم چنان کاهشی بوده و حقیقی ها هم دست از فروش برنداشته اند. همه این آمار و ارقام منفی در حالی رقم خورده که خبری از صفوف فروش سنگین در بازار نیست که نشان می دهد بازار سهام هنوز گرفتار فاز هیجانی نشده است و بیشتر در انتظار معین تکلیف بعضی ابهامات است.
عقبگرد پس از دو هفته سبز
معاملات آخرین روزکاری هفته در حالی پیگیری شد که در پی تداوم عرضه های سنگین از سوی معامله گران، پس از 12 روز نوسان در کانال 4/ 1میلیون واحدی نماگر اصلی بازار با ریزش 5/ 1درصدی همراه شد و تا رقم یک میلیون و 397 هزار واحدی عقب نشینی کرد. بازار همچون اغلب روز های کاری در هفته جاری روز گذشته هم با فروشندگانی از جنس حقیقی روبرو بود؛ به طوری که خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی حکایت از جابه جایی 660 میلیارد تومانی سهام از پرتفوی سهامداران خرد به سبد سرمایه گذاری حقوقی ها داشت.
به روایت آمار، بخشی از حقوقی های بازار این روز ها از متقاضیان خرید سهام در صنایع داخلی و خارجی هستند. سرمایه گذارانی که از شرکت های کوچک و میانه گرفته تا کامودیتی محور های تالار سعادت آباد را در سبد سرمایه گذاری خود جای می دهند. این معامله گران دیروز خالص خریدی به مقدار حدودا 111میلیارد تومانی از گروه فرآورده های نفتی داشتند. خالص خرید 80 میلیارد تومانی از صنعت فلزات اساسی و کمی بیش از 61 میلیارد تومان از گروه بانک فقط گوشه ای از فعالیت روز چهاشنبه آن ها محسوب می گردد.
بی تفاوت یا منتظر؟
ارزش معاملات خرد بورس تهران هم در 21 مهر ماه سال 1400 به رقم 3151 میلیارد تومان رسید تا همچنان از کم رمقی دادوستد ها خبر دهد. به این ترتیب در حالی که خبری از صفوف سنگین در سمت خرید و فروش سهام نیست، اما کم بودن ارزش معاملات خرد سهام حکایت از دست نگه داشتن بورس بازان دارد. گویا هنوز ابهاماتی بر سر انتخاب بهینه گزینه های سرمایه گذاری بر سر راه صاحبان سرمایه وجود دارد.
بی توجه به پشتوانه های بنیادی
درحالی بزرگان بورس تهران با وجود فرایند مطلوب بازار های جهانی همچنان در مدار ریزشی نوسان پیدا می نمایند که مدتی است شرکت های کوچک و میانه بازار سهام هم در پیه روی از آن ها روز به روز با کاهش قیمت سهام خود در بازار روبرو می شوند، به طوری که شاخص کل هم وزن که از تمام نماد های معاملاتی به یک میزان تاثیر می پذیرد هم روز چهارشنبه با افت 19/ 2درصدی روبه رو شد. پیامد این ریزش ها هم به وضوح در ارزش معاملات بورس تهران قابل رویت است به گونه ای که در پی هر موج ریزشی در بازار شاهد افت این نماگر هم هستیم.
روز گذشته در بازار جهانی محصولاتی اعم از روی و آلومینیوم پیروز به ثبت رکورد های تازه شدند، اما بیشتر شرکت های فعال در گرو های فلزی و سایر گروه های مرتبط برخلاف انتظارات قرمز پوش بودند. در صنایع پتروپالایشی هم با اینکه شاهد دستورالعمل های حمایتی از سوی وزارت نفت در بحث خوراک پالایشی ها بودیم و پتروشیمی ها برای مدتی سوار بر موج افزایشی نشات گرفته از بهبود بازار های جهانی شده بودند، اما چند روزی می گردد که بازار سهام هیچ توجهی به آن ها ندارد و به گونه ای جهت خود را جدا نموده است.
در پی حواشی
به اعتقاد بعضی از کارشناسان بازار سرمایه هرچند به لحاظ بنیادی شرکت ها از پتانسیل رو به رشد برخوردارند و افزایش قیمت کالا های اساسی در بازار های جهانی هم به اسم اهرمی برای صعود شاخص های سهامی می تواند نقش بازی کند، اما اکنون سرمایه گذاران با ابهامات دیگری روبرو هستند. بخشی از ابهامات در ساختمان سازمان بورس است. با اینکه دهقان دهنوی ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار به گفته خود در حال سپری کردن روز های آخر مدیریتی خود در این نهاد است و حدس هایی درباره فرد جایگزین او از دل بازار سرمایه هم به گوش می رسد، اما بورس بازان این روز ها غالبا ترجیح می هند تا معین شدن سکاندار نو بازار تا حدودی دست به عصا حرکت نمایند. این دست از سهامداران که دو طیف حقوقی و غالبا حقیقی بازار را تشکیل می دهند تا معین نشدن خط مشی سکاندار نو ترجیح می دهند که نقدینگی حاصل از فروش سهام را در حساب کاربری خود در شرکت های کار گزاری یا صندوق های قابل معامله پارک نمایند.
بیش واکنشی به فرایند اسکناس آمریکایی
هر چند احتمال ترک کانال 27 هزار تومان در بازار آزاد دلار وجود دارد، اما همچنان نرخ دلاری نیمایی تغییر چندانی نداشته است. در این خصوص بعضی از صاحب نظران بازار بر این باورند که افت چند صد تومانی دلار آزاد هم نمی تواند در صورت های مالی و عملکرد ماهانه و به طور ویژه 6 ماهه شرکت ها تاثیر قابل ملاحظه ای داشته باشد چرا که شرکت ها غالبا با نرخ 25 هزار تومانی حساب های خود را بسته اند. با این حال از این حقیقت که تغییرات لحظه ای دلار برای قشری از سرمایه گذاران فعال در تالار شیشه ای بسیار حائزاهمیت است هم نمی توان گذشت، چراکه این دست از معامله گران معتقدند سیگنال های ارزی حاصل از رویداد های متفاوت مالی و سیاسی پالس هایی را به آن ها مخابره می نماید که در خرید و فروش سهام می تواند وزن قابل توجهی داشته باشد.
فارغ از اثربخشی بودن یا نبودن چنین استراتژی معاملاتی از سوی سرمایه گذاران، بازار سهام این روز ها نسبت به اخبار سیاسی تا حدودی بیش از حد حساس شده است، به طوری که نسبت به دید و بازدید های معمول بین دیپلمات های کشور و سایر کشور های همجوار هم سریعا از خود واکنش نشان می دهد. با اینکه هنوز توافق خاصی حاصل از ملاقات ها به ثمر نشسته است و بهبود روابط فقط در حد حدس است، اما بازار سهام و ارز همچون سنت همیشگی به پیشخور کردن رویداد های احتمالی پرداخته اند. سهم 3/ 89درصدی و 89 درصدی افت قیمت در میان نماد های معامله شده در بورس تهران و فرابورس ایران هم گواهی بر این موضوع است، ریزش هایی که مدتی است ادامه دار شده است.
روز حساب پالایشی ها
یکی از رویداد های مهم اتفاق افتاده در طول معاملات هفته گذشته انتشار گزارش های مالی پالایشی ها بود که با تاخیری قابل توجه نسبت به موعد معمول انجام شد. صورت های مالی سه ماهه پالایشگاه ها بالاخره پس از مدت ها بر روی تارنمای کدال نهاده شد تا دست کم به بخشی از ابهامات فعالان بازار سهام در خصوص این صنعت خبرساز پاسخ داده گردد.
آنطور که پیشتر گفته شده بود تاخیر یاد شده ناشی از معین نبود نرخ خوراک این شرکت ها از ابتدای امسال بوده است. در هفته های اخیر در نهایت معین شده که بنا بر نظر سیاستگذاران مربوطه در این زمینه شرکت های پالایشی می توانند تا به جای آنکه همچون سال گذشته با 5 درصد تخفیف نسبت به فوب خلیج فارس خوراک خود را از شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی دریافت نمایند، مواداولیه مورد احتیاج خود را با لحاظ تخفیف 5دلاری از این شرکت بگیرند.
این مساله سبب شد تا بازار واکنش مثبتی به این تغییر بدهد و افزایش قابل توجه سودآوری پالایشی ها را به هنگام انتشار این گزارش به فال نیک بگیرد. بر این اساس طی روز های معاملاتی هفته های اخیر شاهد بودیم که پالایشی ها توانستند به خوبی خود را بر رشد شاخص بورس نمایان نمایند، اما گزارش های منتشر شده از عملکرد سه ماهه این شرکت ها (تا زمان نگارش این گزارش تنها چهار عدد از آن ها افشار نموده اند) نشان می دهد که افزایش سود در بعضی از آن ها تفاوت چندانی نداشته است.
آنالیز ها حکایت از آن دارد که میان گزارش های ارائه شده از سوی این چهار شرکت نماد معاملاتی شپنا که به پالایش نفت اصفهان تعلق دارد نسبت به سه ماهه سال قبل نه تن ها بیشتر نشده بلکه 32 درصد کاهش هم داشته است. این تغییر منفی از آنجا ناشی می گردد که از سه ماهه نخست سال گذشته نسبت به امسال بهای تمام شده عایدی های عملیاتی 234 درصد بیشتر شده است. همین امر شبب شده تا با افزایش 106 درصدی هزینه های اداری و فروش دیگر مجالی برای رشد سودآوری این شرکت نباشد.
عملکرد ضعیف شپنا، اما به سایر شرکت ها سرایت ننموده است. برسی عملکرد شرکت های دیگر نشان می دهد که نماد هایی مانند شبندر و شبریز در طول مدت سه ماهه نخست امسال عملکرد خوبی داشته اند به طوری که برمبنای گزارش های سود خالص هر سهم شبریز 300 درصد و سود خالص شبندر 186 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر شده است. این در حالی است که طی مدت یادشده سود هر سهم شپنا افتی 32 درصدی داشته است. البته باید به این نکته اشاره نمود که نماد معاملاتی شرکت پالایش نفت لاوان (شاوان) در میان تمامی نماد های پالایشی از بقیه با اختلافی قابل توجه بهتر ظاهر شد و توانست سود خالص هر سهم خود را در سه ماهه اول امسال نسبت به دوره مشابه سال قبل 695 درصد افزایش دهد.
بورس چهارشنبه از دریچه آمار
در روزی که شاخص کل بورس تهران با افت 5/ 1درصدی روبرو شد، از 347 نماد معامله شده، قیمت انتهای 31 سهم (9/ 8 درصد) مثبت بود و در مقابل 310 سهم (3/ 89 درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار 15 نماد (6 درصد) صف خریدی به ارزش 267 میلیارد تومان تشکیل دادند، اما در مقابل شاهد شکل گیری صف فروش در 73 نماد بورسی (7 درصد) به ارزش 389میلیارد تومان بودیم.
در فرابورس ایران، اما در روزی که آیفکس افت 03/ 2درصدی را ثبت کرد، 144 نماد معامله شدند که در این میان قیمت 16 سهم (11 درصد) مثبت و 128 سهم (89 درصد) منفی بود. در این بازار 5 نماد (3 درصد) صف خریدی به ارزش 22میلیارد تومان تشکیل دادند، اما 46 نماد (32درصد) هم با صف فروشی به 108 میلیارد تومان روبرو شدند.
بازارپایه هم دیروز میزبان دادوستد 132 نماد بود. در این میان 25 سهم (19 درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد 97 سهم (73 درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار هم 20 نماد (15 درصد) صف خریدی به ارزش 32 میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به 68 نماد (24 درصد) با ارزشی بالغ بر 209 میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.
منبع: فرارو